Inspiratiesessie 1

Kennismaking en kick-off: WON-SPOC Onderzoekend Leren

In aansluiting op de docentenbladen heeft Mariet de WON-SPOC Onderzoekend Leren ontwikkeld. SPOC staat voor Specific Private Online Course. Tijdens deze inspiratiesessie maken docenten kennis met de scholing en wordt uitgelegd wat je mag verwachten, wat het precies is en welke thema’s erin verweven zitten. Deze digitale scholing wordt gecombineerd met live intervisiemomenten. Dit betekent dat er echt hybride gewerkt wordt: online en offline, synchroon én asynchroon, tijd- en plaats onafhankelijk én dicht bij elkaar. Op 25 november gaan we het je laten zien want je krijgt direct toegang en tekst en uitleg bij de verwachtingen, werkwijze en tijdsinvestering.

Spreekt het je aan en wil je meedoen aan de SPOC die start in januari? Gedurende de docentendag kunnen geïnteresseerden dat direct aangeven. Wij zorgen dan dat er een uitnodiging voor inschrijving naar jouw schoolleiding gaat.

Deze sessie wordt verzorgd door Mariet Vrancken. Mariet is organisatie- en onderwijsdeskundige. Ze begeleidt en ondersteunt veranderprocessen en trajecten.

 

Inspiratiesessie 3

WON in de bovenbouw

Veel WON-scholen zijn op dit moment bezig met WON in de bovenbouw. Vorig jaar heeft een ontwikkelgroep van WON zich gebogen over de mogelijkheden om WON-gerelateerde vakken mee te nemen in het schoolexamencijfer. Dit heeft geleid tot een document met tips en voorbeelden m.b.t. het verkrijgen van een examenstatus op WON gebied. Tijdens deze sessie gaan we in op vragen omtrent dit onderwerp. Ook delen we voorbeelden van WON in de bovenbouw. Hierbij kun je denken aan projecten, PTA’s en doorlopende leerlijnen. Wil je informatie over het verkrijgen van een examenstatus? Wil je inspiratie opdoen over WON in de bovenbouw of wil je je samenwerken om WON in de bovenbouw op jouw school een stap verder te brengen? Schrijf je in voor deze sessie! Wij willen de bijeenkomst zo zinnig mogelijk inrichten voor onze deelnemers. Daarom kun je in het antwoordformulier aangeven wat jij wil halen uit deze sessie. En neem gerust een WON voorbeeld uit de bovenbouw mee om anderen te inspireren.

Deze sessie wordt verzorgd door Mandy Wagemakers. Mandy Wagemakers werkt op het RSG ’t Rijks als Teamleider vwo 4 en 5. Daarnaast is ze regio-coördinator van regio Zuid, is ze docente Biologie en geeft ze de vakken O&O en Onderzoekend leren.

 

Ontwikkelsessie 5

Bord&Stift filmpjes: Feedback over wat was en Meedenken over wat komt

Het WON-filmpjesteam van vandaag bestaat uit de duo’s Tanja Margan en Daniël Veerman en Jeff Verhoeff en Daniël Rewijk. Na het eerste filmpje heeft deze groep de organisatie op zich genomen en inmiddels zijn er vijf filmpjes. Wij hebben een alfa/bèta/gamma-achtergrond waardoor we de inhoud van de filmpjes altijd van zoveel mogelijk kanten kunnen bekijken. Samen met de tekstschrijvers en tekenaars van Bord&Stift maken we er dan een compleet verhaal van. Tja, dat verhaal en die tekeningen… die zijn er doorgaans niet zomaar. Daar gaat heel wat brainstormwerk aan vooraf. En daarna begint het echte werk pas.

In de sessie ‘Feedback over wat was en Meedenken over wat komt’ nemen we jou mee in het ontwikkelingsproces van de WON-filmpjes over de verschillende fases in het onderzoeksproces. We gaan graag in gesprek over deze filmpjes: Wat is leuk, welke feedback hebben jullie, hoe gebruik je zo’n filmpje in de les, in een project? Naast het denken, delen en uitwisselen willen we ook graag wat doen. We willen samen met de deelnemers een brainstormsessie doen voor het volgende filmpje ‘Literatuuronderzoek’. Wie wil graag met ons meedenken?

Deze sessie wordt verzorgd door Tanja Margan. Tanja is regiocoördinator van regio Randstad en houd zich binnen WON veel met PR en communicatie bezig. Ze werkt op het RGO College in Middelharnis als docent Duits en decaan vwo.