Home > Nieuws > Terugblik WON Schoolleidersbijeenkomst

Terugblik WON Schoolleidersbijeenkomst

Op dinsdag 12 maart vond de WON Schoolleidersbijeenkomst plaats bij The Colour Kitchen in Utrecht. Een bijzondere locatie en sociale onderneming met de missie ‘No social waste’,  zij geven mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans om het horeca-vak te leren.

Na een heerlijke lunch nam Martien Korsten als nieuwe voorzitter voor het eerst het woord tijdens een dergelijke bijeenkomst. Hij deelde zijn eerste ervaringen binnen WON en de reacties van partners die hij in de afgelopen tijd heeft ontmoet. “WON zou de ruggengraat moeten zijn van de VWO opleiding, omdat wetenschap ertoe doet. Niet alleen om voor te bereiden op een wetenschappelijke vervolgopleiding, maar met WON geven we leerlingen mee wat wetenschap kan betekenen voor jou als persoon en in de samenleving”. Dit is ook de reden waarom partners geïnteresseerd zijn in het netwerk WON: WON is breder dan alleen een onderwijsprogramma.

College Mariet Vrancken
Mariet Vrancken van het Centrum Ervaringsgericht Onderwijs uit Leuven nam vervolgens het woord over pedagogisch leiderschap. Pedagogisch leiderschap kenmerkt zich door een helder moreel kompas en een duidelijke visie op leren, ontwikkeling en opvoeding; en in het verlengde daarvan door een helder schoolethos. Visie, ambitie en duidelijkheid is hierbij essentieel en de leider is het kompas. Dit betekent dat je de weg wijst, maar niet vertelt hoe docenten daar moeten komen. “Als je niet weet waar je naartoe wilt, maakt het niet uit welke wegen je neemt”.

Het uitgangspunt van WON is onderzoekend leren en leren onderzoeken. Dit gaat om het creëren van verwondering en verwarring bij leerlingen. Maar ook docenten en andere betrokkenen moeten leren de verwondering en verwarring te ondergaan. Mariet noemt hier de excellente leraar: de leraar die zich kan aanpassen aan de behoeften van de leerlingen. Iemand die loskomt van handboeken en die zijn eigen professionele bagage meeneemt en erop vertrouwt.

Na het boeiende college van Mariet Vrancken was het tijd om zelf aan de slag te gaan met deze materie. Hoe kunnen we dit doortrekken naar WON en de ontwikkeling van onze docenten? Aan de hand van stellingen gingen groepen aan de slag.

Tot slot
Het was een interessante en leerzame middag. Martien sloot af met de wens om vaker op deze wijze samen te komen en samen WON verder te brengen.