Home > Nieuws > Winnaars WON-Manifestatie 2017

Winnaars WON-Manifestatie 2017

Leerjaar 1:
Sem Lammerts en Lars Sangers, Christelijk Lyceum Apeldoorn over Afval op school
 “Ons onderzoek gaat over hoe we op onze school met afval omgaan. Dit onderwerp hebben we gekozen omdat we er ons regelmatig aan ergeren en omdat we vinden dat er verandering moet komen. We hebben 3 onderzoeksmethoden gebruikt: observatie, interview.”

Leerjaar 2:
Layla Dirkzwager, Linda Koelman, Suze Hansen en Sophie Bout, Ashram College – Alphen aan den Rijn over Welke rol spelen verlichtingsideeën in de kiesprogramma’s van politieke
partijen in 2017?
“Met behulp van de kiesprogramma’s van politieke partijen hebben wij ons onderzoek verricht. Per persoon hebben we een aantal kiesprogramma’s doorgelezen en de verlichtingsideeën genoteerd in een tabel. Aan de hand van de tabel hebben wij onze deelvragen beantwoord.”

Leerjaar 3:
Ralph van den Heuvel en Jasper Drissen, Stedelijk College – Eindhoven over Klassieke conditionering van vissen.
“Onze bedoeling was om te kijken of wij kardinaaltetra’s. konden leren door middel van dit leerproces. Mensen menen vaak dat goudvissen, guppy’s en kardinaaltetra’s een geheugen van een paar  seconden hebben; wij bewijzen met ons onderzoek dat dit niet helemaal waar is. “
(N.B. De heren staan niet op de foto omdat zij voor een schoolproject in Indonesië waren. Middels een live verbinding hebben zij gepresenteerd en zijn ze ook bij de uitreiking geweest.)
Leerjaar 4:
Willeke van de Sanden, RSG ’t Rijks – Bergen op Zoom over De waarheid achter leugens.
“In mijn onderzoek heb ik achterhaald op welke manier je leugens kan onderscheiden van de waarheid. Daarbij ben ik nagegaan wat een leugen is en waarom mensen liegen. “

 

Extra prijs van Kennis op straat
De prijswinnaars ontvangen naast eeuwige roem en een oorkonde dit jaar voor het eerst nog een extra prijs: een college naar keuze georganiseerd door Kennis op Straat.
Kennis op Straat verzorgt korte publiekslezingen die niet alleen een inhoudelijk thema willen overbrengen maar ook de onderzoekende houding die aan wetenschap eigen is: de verwondering tastbaar maken. Kennis op Straat bestaat uit een groep jonge en enthousiaste wetenschappers uit allerlei vakgebieden en is een initiatief van De Jonge Akademie.
Meer informatie: www.kennisopstraat.nl en www.dejongeakademie.nl/