Home > Nieuws > “Door wetenschap leer je de wereld beter te begrijpen”

“Door wetenschap leer je de wereld beter te begrijpen”

Het is vrijdag de dertiende, maar daarvan merk je niks op deze mooie oktoberdag. 16 leerlingenteams van 12 WON-scholen uit het hele land zijn vol verwachting naar de Radboud Universiteit in Nijmegen gekomen. Ze strijden er tijdens de landelijke finale om de titel “Winnaar WON-manifestatie 2017”. Maar eigenlijk zijn het allemaal winnaars, want hier staan de wetenschappers van de toekomst. Wat een talenten!

Gastheren van de WON-manifestatie zijn dit jaar Arjen Lubbers en Sijmen Bastmeijer, allebei docent aan een WON-school en bovendien WON-regiocoördinator. Zij verwelkomen de ruim 150 leerlingen en hun begeleiders met een ludieke presentatie.

 

Exoplaneten

RUN-docent en sterrenkundige dr. Marijke Haverkorn houdt daarna een boeiende lezing over exoplaneten. Dat zijn planeten die draaien rond andere sterren dan de zon. Ze vertelt dat er zo’n 300 miljard planeten zijn in het hele sterrenstelsel. Dat betekent dat als iedere ster 1 zandkorreltje groot zou zijn, je er 30 trucks met zand mee zou kunnen vullen! Er zijn nu ‘slechts’ zo’n 3700 planeten bekend dus de kans dat er nog meer leven in de ruimte bestaat, is niet ondenkbaar. Er zijn recent meer planeten zoals de aarde ontdekt waar water in vloeibare toestand bestaat, wat nodig is voor levende wezens.

Voor wie meer wil weten over sterrenkunde tipt ze het boek PlanetenjagersOp zoek naar buitenaards leven van Lucas Ellerbroek.

Meer over sterrenkunde
Benieuwd naar het werk van Marijke Haverkorn? Kijk hier voor een mooie introductie!

 

De wedstrijd

Dan is het tijd voor de presentaties van de leerlingen. De 50 WON-scholen die ons land kent, hebben in verschillende regio’s al gestreden in de voorrondes. Er zijn vier leerjaren die elk hun eigen competitie en jury hebben. In elk leerjaar strijden maximaal vijf teams om de titel.

De finaleteams zijn:

Leerjaar 1:

 1. Christelijk Lyceum, Apeldoorn
 2. RSG ’t Rijks, Bergen op Zoom
 3. Staring College, Lochem
 4. Corlear College, Amersfoort
 5. Libanon Lyceum, Rotterdam

Leerjaar 2:

 1. TCC de Thij, Oldenzaal
 2. Canisius College, Nijmegen
 3. Het College, Weert
 4. Ashram College, Alphen ad Rijn
 5. Erfgooiers College, Huizen

Leerjaar 3:

 1. Stedelijk College, Eindhoven
 2. TCC de Thij, Oldenzaal
 3. Melanchton, Bergschenhoek
 4. Erfgooiers College, Huizen

Leerjaar 4/5:

 1. RSG ’t Rijks, Bergen op Zoom
 2. Melanchton, Bergschenhoek
 3. Erfgooiers College, Huizen

Na de presentaties van alle teams, besluiten de jury’s na diep beraad welk team heeft gewonnen. Binnenkort zie je hier de video-interviews met de winnaars!

Benieuwd naar de presentaties van de regionale winnaars? Deze kun je terugzien bij de verslagen van de regiomanifestaties op deze site.