Home > Nieuws > WON-filmpjes over onderzoeksvaardigheden

WON-filmpjes over onderzoeksvaardigheden

Begin 2019 heeft WON in samenwerking met tekenbureau Bord & Stift het eerste filmpje – uit een reeks van tien – over Leren Onderzoeken uitgebracht. In dit filmpje worden de stappen voor het maken van een goede onderzoeksvraag op een toegankelijke wijze uitgelegd. De reacties van leerlingen en docenten waren onverdeeld enthousiast. Inmiddels zijn er (februari 2020) vier filmpjes klaar!

Tijdens de docentendag op 14 november 2019 in Nieuwegein is het tweede filmpje aan de aanwezige WON-scholen gepresenteerd. Hierin staat het kiezen van de onderzoeksmethode centraal. Tekenbureau Bord & Stift is er wederom uitstekend in geslaagd dit proces uit te beelden, in de vorm van een zoektocht in een doolhof. Juist deze amusante manier van presenteren, maakt de filmpjes aantrekkelijk voor leerlingen. Ook voor docenten vormen ze een goed uitgangspunt voor het bespreken van deze fase in een onderzoek.

Vers van de pers zijn de filmpjes 3 en 4. Deze behandelen de onderzoeksmethoden Experiment en Interview. Later dit schooljaar volgen enquête, literatuurstudie en observatie. Naar verwachting verschijnen deze filmpjes begin derde kwartaal van 2020.

De filmpjes worden exclusief voor de scholen binnen het WON-netwerk gemaakt. Wij vinden de filmpjes een echte meerwaarde voor de scholen binnen ons netwerk en een toevoeging op het WON-onderwijs binnen de scholen. Om de exclusiviteit te waarborgen kiezen wij ervoor om deze niet vrij toegankelijk te maken op Youtube. Alleen het 1e filmpje zal voor iedereen toegankelijk zijn. De overige filmpjes zijn beschikbaar op het besloten platform bij het onderdeel ‘lesmateriaal'(pagina 1, onderaan). Het is niet de bedoeling dat de filmpjes buiten ons netwerk verspreid worden. Binnenkort zullen ook afbeeldingen van losse scenes uit de filmpjes op het platform geplaatst worden.