Home > Nieuws > WON manifestatie 2019

WON manifestatie 2019

Het zit er weer op en wat was het een feestje! Met ruim 200 enthousiaste leerlingen, docenten, ouders en juryleden was WON op woensdag 25 september te gast bij de Openbare bibliotheek van Amsterdam (OBA-Oosterdok).

We hebben genoten, we hebben ons verWONderd, we hebben veel geleerd, gelachen en gejuicht.

De ochtend werd afgetrapt met een interessant college door Tobias Fecker. Tobias is lid van het iGEM studententeam Leiden. iGEM staat voor: International Genetically Engineered Machine. Dit is een wedstrijd waarbij studententeams van over de hele wereld een maatschappelijk probleem proberen op te lossen door de inzet van synthetische biologie.

Tobias vertelde met veel enthousiasme over hun onderzoek en de bijzondere ontdekking die zij hebben gedaan. Leerlingen zaten op het puntje van hun stoel en stelde veel vragen over dit boeiende onderzoek. We hadden nog uren door kunnen praten met Tobias, maar er stond nog meer op het programma. De finale presentaties door de leerlingenteams natuurlijk! Zij hebben weer laten zien en horen hoe leuk wetenschap is en heel bijzondere onderzoeksprojecten gepresenteerd aan een deskundige jury en publiek.

In de middag was er tijd voor ontspanning tijdens de leuke en leerzame workshops. Leerlingen onderzochten een oude moordzaak als echte juristen met Prof. Bé Breij van de Radboud Universiteit. Er werd gedebatteerd onder deskundige leiding van de Debat Unie. DNA-Labs had een heus CSI-lab ingericht! AstroPlant liet ons zien dat de reis naar Mars misschien toch niet zo ver is als we denken. Daniël Rewijk (KSH) behandelde de verschillende dimensies van historisch onderzoek en maakte daarbij dankbaar gebruik van de grote collectie materiaal die in de bibliotheek aanwezig was. Met SenseMakers werden weerstations in elkaar gezet en geprogrammeerd.
Toen was het tijd voor het spannendste moment van de dag, namelijk de prijsuitreiking. Welke onderzoeksteams hadden de jury overtuigd met hun presentatie?

En de winnaars zijn….

Leerjaar 1 van het Canisius College; Mirte, Merel en Puck met hun onderzoeksproject: Praktisch en theoretisch

Leerjaar 2 van het Keizer Karel College; Isabel, Maud, Fay en Pepijn met hun onderzoeksproject: De veldslag bij Somme

Leerjaar 3 van het RGO Middelharnis; Bastian en Thijmen met hun onderzoeksproject: Welke Grassoort heeft een kans op Mars

Leerjaar 4 van het Erfgooiers; College; Mirthe en Lotte met hun onderzoeksproject: Alcoholgebruik onder jongeren

Leerjaar 5 van het Canisius College; Nina en Jelle met hun onderzoeksproject: Iran door een Westerse bril

 

terugblik won manifestatie