Vraag 1
Waarom kunnen muggen gemakkelijk door een regebui vliegen zonder op de grond te belanden door de regendruppels?
Dit is het goede antwoord!

Hoewel je het misschien niet verwacht, zit er bij een regenbui veel ruimte tussen regendruppels. De mug vliegt er gewoon tussendoor en kan regendruppels vaak ontwijken. Als dit niet lukt, is er maar een kleine botsing tussen de druppel en de mug, waardoor hij hooguit opzij wordt geduwd en de druppel verder valt.

Oeps... dit is niet het goede antwoord.
Vraag 2
Hoe glijd je het snelst van een glijbaan?
Dit is het goede antwoord!

Als je van een glijbaan gaat, word je altijd een beetje afgeremd. Dat heet wrijving. Om zo snel mogelijk naar beneden te glijden, moet je deze wrijving zo klein mogelijk maken. Een fleecedeken of een rubbermatje glijdt stroef: de wrijving is groot. Met een stuk karton heb je de minste wrijving met de glijbaan en ben je dus het snelst beneden.

Oeps... dit is niet het goede antwoord.
Vraag 3
Vater, father, far, faðir: hoe kan het dat het woord vader in het Duits, Engels, Noors en IJslands zoveel lijkt op het Nederlands?
Dit is het goede antwoord!

Net als bij mensen, kun je bij talen spreken van families. Het Duits, Engels, Noors, IJslands en Nederlands (onder andere) behoren tot dezelfde taalfamilie: de Germaanse talen. Dat betekent dat al deze talen zijn ontstaan uit één gemeenschappelijke oertaal. Dit verklaart dat er nog allerlei overeenkomsten te vinden zijn tussen deze talen.

Oeps... dit is niet het goede antwoord.
Vraag 4
Waarom wordt de binnenverlichting uitgedaan bij het opstijgen en dalen van een vliegtuig?
Dit is het goede antwoord!

Eigenlijk is het gewoon een veiligheidsmaatregel. Stel dat er iets misgaat en je moet het vliegtuig verlaten. Als het dan buiten donker is, en je hebt binnen vol in het licht gezeten, duurt het veel te lang voordat je ogen aan het donker gewend zijn. Ook kun je de lampjes die de nooduitgang aangeven beter zien als alle andere lampen uit zijn. Omdat het opstijgen en dalen de meest risicovolle momenten van een vlucht zijn, doet het cabinepersoneel dan voor de zekerheid het licht even uit.

Oeps... dit is niet het goede antwoord.