Home > Regiomanifestaties > Randstad

Randstad

Regionale WON Manifestatie 2018

ROTTERDAM  WON is zo’n tien jaar geleden opgezet door een groep enthousiaste wetenschappers. Hun doel met de oprichting is het voorbereiden van leerlingen die een wetenschappelijke universitaire studie willen gaan volgen. De WON is dan ook speciaal bedoeld voor VWO scholen tot en met het vijfde leerjaar. ‘’Onderzoekend leren en leren onderzoeken’’.

Op 9 april 2018 vond de jaarlijkse regionale WON manifestatie weer plaats in het prachtige Walhalla theater te Rotterdam. Ditmaal was er weer een mooie opkomst van verschillende scholen uit de regio Randstad (Zuid-Holland). De leerlingen stonden te popelen om hun interesse in wetenschap aan te pakken en nieuwe informatie op te doen.

We begonnen deze dag met een kopje koffie of thee bereid door het Walhalla personeel. Fris en fruitig verzamelden wij in de theater zaal op de eerste etage. Hier werd de manifestatie geopend door Sijmen Bastmeijer.

Er volgde een wetenschappelijk experiment, het marshmallow challenge. De leerlingen kregen de opdracht om een zo hoog mogelijke toren te maken van spaghetti met bovenop een marshmallow. De leerlingen hadden achttien minuten om deze opdracht te volbrengen.
De groepjes van verscheidene scholen kwamen bij elkaar en gingen enthousiast en creatief te werk. Zo was er een bouwwerk die was vastgeplakt aan een stoel, een bouwwerk aan de trap, maar ook een marshmallow die over de stalen buizen aan het plafond werd gelanceerd. Helaas werden deze werken niet goedgekeurd, ze voldeden immers niet aan de regels.

Na veel discussie werd er besloten dat Tjerk Blom, Max Rense en Laurens Eschauzier van het Melanchthon Berschenhoek de terechte winnaars waren van dit experiment. Het doel van dit experiment was simpelweg het bekijken hoe leerlingen werken onder druk en omgaan met hun creatieve denkvermogen.
Ook werd er onderzocht hoe er door de leerlingen werd gereageerd op het briefje dat ze kregen. Elk groepje kreeg namelijk een briefje met daarop motiverende woorden (growth mindset), of juist minder motiverende woorden (fixed mindset). Deze woorden zouden je zelfverzekerder moeten maken en hierdoor zou je beter moeten kunnen presteren. Helaas is dit niet helemaal gebleken uit de uitkomst, maar die motiverende woorden zijn natuurlijk altijd goed.

Rond kwart voor elf werden de groepjes naar verschillende zalen gestuurd. De zalen waren verdeeld op het leerjaar van de leerlingen. De jongeren moesten hier hun presentatie geven. Als voorbereiding op deze presentatie hebben de leerlingen een onderzoek gedaan naar een door hen uitgekozen onderwerp. Zo was er bijvoorbeeld een presentatie over robots en emoties, een presentatie over verschillende geloven en een presentatie over mode.

Na de lunch aangeboden door het Walhalla theater werd bekend gemaakt wie er hadden gewonnen. Van ieder jaar werd er slecht één groepje uitgekozen die het beste en meest interessante onderzoek hadden verricht.

De winnaars uit leerjaar 1 zijn:
De Ring van Putten – Spijkenisse
Met hun onderzoek: hoe overleven we als de zeespiegel stijgt?
De winnaars uit leerjaar 2 zijn:
Het Melanchton – Bergschenhoek
Met hun onderzoek naar:  Vitamine C in sinaasappelsap.

De winnaars uit leerjaar 3 zijn:
RGO Middelharnis
Met hun onderzoek naar: De invloed van Social Media op de terugkeer mode ’80 ‘90.

De winnaars uit leerjaar 4 zijn:
RGO Middelharnis
Met hun onderzoek naar: de mensenrechten op Flakkee.
De winnaars uit leerjaar 5 zijn:
Het Melanchthon Bergschenhoek
Met hun onderzoek naar: rationeel en irrationeel consumentengedrag.