In gesprek met een wetenschapper

Jan-Willem van Prooijen

Wat is waar?
Tijdens een crisis zijn er altijd verschillende theorieën over de oorzaken ervan. Over wie of wat ‘de schuld’ heeft en over hoe we uit de crisis kunnen komen. Een deel van deze theorieën worden gezien als ‘complottheorieën’. Hoe herken je complottheorieën? Hoe kun je weten of een theorie ‘waar’ is? Waarom zijn ze er? En hoe moeten we omgaan met mensen die hierin geloven? Hierover gaat het onderzoek van gedragswetenschapper Dr. Jan-Willem van Prooijen. Hij ging hierover met WON Online in gesprek. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Bekijk hiernaast de compilatievideo van het gesprek!

Achtergrondinformatie over complottheorieën:
Lees de blog van Jan-Willem van Prooijen

In gesprek met een wetenschapper

Diederik Gommers

Hoe erg is dat Corona-virus nu werkelijk?
De hele wereld staat op zijn kop vanwege het Corona-virus. Iemand die van dichtbij meemaakt wat het virus met mensen doet is de inmiddels bekende Nederlander Prof. Dr. Diederik Gommers, intensivist en lid van het Outbreak Management Team. Hij vertelt ons over het ziektebeeld van Corona, hoe het komt dat sommige mensen heel ziek worden van Corona en anderen niet, hoe Corona-patiënten in het ziekenhuis geholpen kunnen worden, hoe het is om in het ziekenhuis te moeten pionieren met zo’n nieuw virus en waarom er zulke ingrijpende maatregelen worden genomen. Het online gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk de hiernaast de compilatievideo!

Achtergrondinformatie Coronavirus:
Lees meer over het virus Luister de podcast ‘Vraag het Gommers’

In gesprek met een wetenschapper

Caspar Chorus

Wat is een leven waard?
Een crisis zoals deze stelt de regering voor bijna onmogelijke keuzes. Wanneer sluiten we restaurants en scholen, zodat we een aantal zieken en doden voorkomen? Of houden we deze open zodat de restaurants kunnen blijven bestaan en leerlingen onderwijs blijven krijgen? Hoeveel is het redden van een leven waard? Dit zijn zulke moeilijke vragen dat we er niet goed over kunnen praten. Gelukkig zijn er onderzoekers die inzichtelijk kunnen maken wat wij de beste balans vinden. Prof. Dr. Ir. Caspar Chorus leidt deze onderzoeken in Nederland en adviseert de Nederlandse regering. WON Online ging samen met WON-leerlingen in gesprek met Harmjan. Binnenkort volgt hier de compilatievideo!
Bekijk het mini-college hiernaast om inspiratie op te doen over dit onderwerp.

Achtergrondinformatie over keuzegedrag in coronatijd:
Lees het artikel van Caspar Chorus

In gesprek met een wetenschapper

Marij Swinkels

Hoe leidt onze premier ons door de crisis?
Kwaliteit van leiderschap maakt in een crisis alle verschil, zoals we nu kunnen zien in de wereld om ons heen. Marij Swinkels weet hier alles van. Ze is bestuurskundige en werkt aan de Universiteit Utrecht waar ze onderzoek doet naar leiderschap tijdens de eurozone-crisis.
Je kunt je niet meer aanmelden voor dit gesprek.

Achtergrondinformatie over leiderschap in crisistijd:
Lees de blog van Marij Swinkels

In gesprek met een wetenschapper

Compilatie gesprek Harmjan Kuipers

In anderhalf jaar een corona-vaccin?!!
Harmjan is immunoloog en gepromoveerd op onderzoek naar de rol van het immuunsysteem op astma. Inmiddels is Harmjan al jaren werkzaam bij een bedrijf dat vaccins ontwikkelt, waaronder nu ook een vaccin voor Corona. WON Online ging samen met WON-leerlingen in gesprek met Harmjan. Bekijk de compilatievideo!

Achtergrondartikelen over het ontwikkelen van een (corona)vaccin:
De vaccinrace rond covid 19
In juli start testen coronavaccin op mensen