1. Een ruimtemissie naar Mars is nog heel ver weg…. of toch niet? (Onderbouw )
Door: AstroPlant
“Hoe overleef je tijdens lange ruimtemissies? Wat is daarvoor nodig en wat voor welke wetenschappelijke uitdagingen staan we nog? Wat voor nut heeft dit onderzoek voor onze klimaat- en grondstoffenproblematiek op onze aarde? In deze workshop gaan we dit samen uitzoeken.
AstroPlant is een educatief wetenschapsproject waarin het European Space Agency (ESA) samen met burgers antwoorden probeert te vinden op deze en andere vragen. Met een nieuwe generatie ruimteboeren verzamelen ze gegevens en ideeën voor de landbouw op Mars. Samen ontwikkelen ze onderzoeksapparatuur en denken na over systemen die het leven op Mars kunnen ondersteunen.
Biologie, technologie en Space komen samen in deze spannende workshop. Help bouwen aan het AstroPlant programma en werk aan een toekomst voor onze aarde en daarbuiten
2. Puzzelen met pieken, aan de slag als forensisch DNA-onderzoeker. (Onderbouw)
Door: Reizende DNA-Labs
In dit DNA-lab gaan jullie zelf aan de slag als forensisch DNA-onderzoeker. Het is de bedoeling dat je aan het einde van het practicum zelf een objectieve rapportage schrijven aan de Officier van Justitie over het DNA-bewijs in een zaak, waarin een overval wordt onderzocht. Dit rapport kan vervolgens worden gebruikt als bewijsstuk in de rechtszaal. Je krijgt inzicht in de nieuwe ontwikkelingen in forensisch DNA-onderzoek en je krijgt een realistische kijk op forensisch DNA-onderzoek, wat toch niet iets anders uitgevoerd wordt dan in populaire televisieseries als CSI, Bones en NCIS.
Jullie onderzoeken het gevonden bewijsmateriaal met een forensische lichtbron en er wordt met verschillende indicatieve testen bepaald uit welk celmateriaal de gevonden sporen bestaan. Na DNA-isolatie en een multiplex PCR analyseren jullie uiteindelijk echte DNA-profielen met behulp van een capillaire gel elektroforese. Daarna begint het puzzelen met de pieken van de DNA-profielen. Er moet een vergelijkend DNA-onderzoek uitgevoerd worden. Ook ontbreekt het berekenen van de zeldzaamheidswaarde van de DNA-profielen niet.
3. Masterclass Presenteren (Bovenbouw )
Door: Alexander Schinkel van de DebatUnie.
Vind jij het spannend om te spreken voor de klas? Zie je vaak op tegen een presentatie, debat of spreekbeurt? Kom dan naar deze workshop! Onder begeleiding van een ervaren debattrainer beoordeel je speeches van bekende sprekers en oefen je zelf met presenteren.
Na afloop kan je:
- gemakkelijker spreken voor groepen
- je publiek boeien met jouw speech of presentatie
- een speech, debat of presentatie sneller en beter voorbereiden.
4. De muur met de bloederige handafdrukken (Bovenbouw)
Door: Prof. Dr. Bé Breij, hoogleraar antieke retorica.
“Een blinde jongen is door zijn vader en stiefmoeder naar de andere kant van hun huis verbannen. Op een nacht wordt vader vermoord, terwijl de stiefmoeder naast hem ligt te slapen. Er leidt een spoor van bloederige handafdrukken naar de slaapkamer van de zoon. Daar wordt bovendien een bebloed zwaard gevonden. De zoon wordt beschuldigd van moord op zijn vader…..”
In deze moordzaak word jij zijn advocaat en je gaat een verdediging schrijven. Dr. Bé Breij laat je kennismaken met het gereedschap dat de retorica gebruikt en leert jullie te argumenteren in een moordzaak.
5. Knutselen met sensoren… meet je eigen leefomgeving (Alle leerjaren)
Door: Sensemakers
Leuk zo’n landelijk weerbericht waar het de hele dag droog zou blijven, maar ik ben toch nat.” Steeds meer worden burgers gevraagd mee te meten aan dingen als het weer, luchtvervuiling, waterstanden, omdat lokale data essentieel blijken voor beter inzicht en voorspellingen. Doordat sensoren, elektronica en dataverwerking steeds goedkoper worden, kan je zelf al snel een eigen meetstation in elkaar sleutelen dat bijdraagt aan een groter plaatje. KNMI (WOW) en RIVM (Samenmeten) bieden bijvoorbeeld mogelijkheden om je eigen weerstation of fijnstof meter aan hun netwerk te verbinden.”
Sensemakers is een groep mensen die samen aan dit soort projecten werkt. Met presentaties en workshops en door samen dingen te maken, leren mensen van elkaar. Kennis over je leefomgeving, een beetje elektronica en veel lol bij het maken van dingen, zijn ingrediënten voor deze workshop. Kom knutselen en neem je eigen meetstation mee.
6. Ervaar de verschillende dimensies van historisch onderzoek (Alle leerjaren)
Door: Dr. Daniël Rewijk, docent geschiedenis aan de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp.
In deze workshop zul je de verschillende dimensies ervaren van historisch onderzoek: van nostalgische anecdotiek tot politiek-ideologisch activisme en van journalistieke reconstructie tot big data. Dit doen we door onverwachte historische bronnen – zoals een kinderboek of popvideo – tegen het licht te houden, te contextualiseren, te bevragen en indien mogelijk te analyseren.
Hiermee geven we je een indruk van de bandbreedte in de methodiek, interpretaties en analytische modellen van historici (en andere geesteswetenschappen) en hun wetenschappelijke waarde.