Home > Nieuws > Meimaand, manifestatiemaand!

Meimaand, manifestatiemaand!

Op 30 en 31 mei vonden de WON-leerlingmanifestaties plaats. De manifestatie van de regio Zuid/Oost werd gehouden op de Universiteit Tilburg en de manifestatie van de regio Noord/West in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) op het Oosterdok in Amsterdam. 

30 mei: Tilburg
Het was een leuke dag op de universiteit van Tilburg. De dag werd geopend door Paul Vermeulen, de voorzitter van WON. Hierna kregen de leerlingen een college over CHATGTP van Prof. Emiel Krahmer en Dr. Jan de Wit. Zij bogen zich over deze vraag: “Stel je voor dat een robot jou wakker kan maken met je favoriete muziek, je kan helpen met je huiswerk en ook nog naar je luistert en advies geeft als je iets vervelends hebt meegemaakt. Is de robot dan hetzelfde als een goede vriend?” 

Hierna werden de leerlingen verdeeld over een programma waarin workshops en presentaties elkaar afwisselden.  

De eigen onderzoeken werden door de leerlingen gepresenteerd aan de (student) juryleden van de Universiteit. Deze waren onder de indruk van de presentaties. Er zaten leuke onderwerpen bij zoals een onderzoek over frikandellen (mét proeven). De bovenbouwleerlingen mochten een workshop over Satire volgen terwijl de onderbouwleerlingen zich lieten scholen in het doen van een Pitch.  

De opnamen van de colleges vind je hier.

Mandy Wagenmakers en Peter Willems kijken terug op een mooie dag! 

31 mei: Amsterdam: Let’s get creative!
Voor de derde keer alweer mochten de leerlingen van regio Noord/West hun onderzoek presenteren in het prachtige gebouw van de OBA aan het IJ in Amsterdam. Dit wordt mogelijk gemaakt door ‘Maakplaats 21’ die daarnaast ook een workshop organiseerde. 

Het programma werd geopend door Dylan Knoop, dagvoorzitter. Daarna werden in verschillende jaarlagen de onderzoeken gepresenteerd, onder het toeziend oog van een jury van docenten en studenten. 

Na de lunchpauze gingen de leerlingen uiteen om workshops te volgen. Onderwerpen liepen uiteen van poëzie met AI tot het maken van spellen of een architectuur wandeling in de buurt van de bieb. 

Na de workshops liep de spanning op: het oordeel van de jury bepaalde de winnaars. De jury was onder de indruk van het niveau van de presentaties. De winnaars gingen samen op de foto en daarna voldaan naar huis. 

Jan Visscher en Eveline Brunklaus kijken tevreden terug op een mooie dag.