Home > Nieuws > Terugblik WON Regiomanifestaties 2022

Terugblik WON Regiomanifestaties 2022

Op vrijdag 3 juni vond in de OBA Amsterdam de WON-manifestatie Smart Science, Future Proof plaats van de regio’s MidOost, MidWest en Randstad. De manifestatie van de regio Zuid en Rivierenland had twee dagen daarvoor, op 1 juni, plaatsgevonden op het heerlijke terrein van de Universiteit Tilburg.

Na een aantal jaren zonder leerlingen op manifestaties was de behoefte groot. Het was dan ook een genot om de positieve energie en wisselwerking van leerlingen, studenten en docenten weer te mogen zien.

In Amsterdam werd de dag aan elkaar gepraat door Dylan Knoops, docent Frans en Drama aan de RGO Middelharnis. In Tilburg begon de dag met een lezing van Professor Dr. Emiel Krahmer over Schrijfbots (Artificial Intelligence). “Wist je al dat die je huiswerk kunnen maken?”, was de provocerende opening.

Van leerjaar 1 tot en met 5 waren er presentaties van onderzoeken door leerlingen. In elk leerjaar beoordeelde een jury welk onderzoek het beste in elkaar zat en het meest enthousiast werd gepresenteerd.

Prijswinnaars
In Amsterdam maakte het Alkwin Kollege een klapper met de eerste prijs in het eerste jaar én in het tweede jaar en de tweede prijs in klas 3. In Tilburg won het Christelijk Lyceum Apeldoorn in klas 2 en 3. Ook RSG ’t Rijks kon met twee eerste prijzen (klas 1 en klas 4) naar huis. De jury was zeer te spreken over de presentatievaardigheden van de leerlingen “Dat is bij alle groepjes dík in orde.” zei Hans Slotboom, voorzitter van Regio MidOost en jurylid. De juryleden waren ook verrast over de onderwerpen van de onderzoeken, zoals: Het gedrag van leerlingen en docenten als ze te maken krijgen met een nieuw verkeersbord, het effect van geluidsgolven op een ijsblokje en de woningmarkt in Haarlem.

Interactieve workshops
In de middag volgden de leerlingen verschillende workshops. In Tilburg bouwden de leerlingen aan een kettingreactie. Met zoveel mensen tegelijk aan een project wordt samenwerken ineens wel heel belangrijk! In Amsterdam werden de workshops verzorgd door Next Nature. Een samenwerkingscollectief van wetenschappers en kunstenaar. Leerlingen  keken ze in de toekomst van duurzame kleding- en ons voedselproductie! Er was ook een groep die, , een architectuurwandeling ondernam in de buurt van de OBA. Met het heerlijke weer geen straf

Zo kwam aan twee geweldige dagen een eind. De impressie op de bibliotheek geeft het duidelijk weer. Veel blije leerlingen, vol met nieuwe indrukken. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor!

Bekijk de compilatie voor een impressie van deze feestelijke manifestaties.